Geoogste (glazen) systeemwanden van lokale tandarts - een interview met ontwerpbureau DoepelStrijkers

Als interieurarchitect bij het internationaal gerenommeerde ontwerpbureau DoepelStrijkers is Riekie Brokking gewend om 'volledig tegen de stroom in te bewegen'. Dat werd wel duidelijk tijdens de totstandkoming van de circulaire Prologis Park Waalwijk DC3, in samenwerking met M3E en natuurlijk Prologis. "Het mooie van dit project is de integrale aanpak tussen de drie onderdelen: BREEAM, WELL en natuurlijk circulariteit, onze nieuwste focus. En dat alles binnen een heel kort tijdsbestek en op het hoogst mogelijke niveau. Erg leuk om dit samen met Prologis te bereiken."

Wat is het concept achter de Circular WELL Toolbox?
"In deze Circular WELL Toolbox zetten we nog een extra stap met de WELL Building Standard, BREEAM en natuurlijk de circulaire uitvoering. En let op; bij circulariteit bepaal je pas tijdens het proces het eindbeeld. Het is een kwestie van 'omdenken'. We houden het proces 'leesbaar' door te werken vanuit onze Toolbox die uit vier stappen bestaat. Als basis. Maar het is niet alleen het afvinken van die stappen, ze moeten ook echt werken. Daarom zien we het hele project vooral een ‘groeiend’ document. Zodra er nieuwe inzichten ontstaan, passen we ook de WELL Circular Toolbox aan."

En wat kun je ons vertellen over de circulaire diagrammen?
"Bij circulariteit heb je te maken met veel verschillende interieuronderdelen -materialen of objecten- en die koppelen we aan een lijst met circulaire onderzoekslijnen. En waar al die materialen aan moeten voldoen zoals hygiëne, veiligheid en functionaliteit. Ideaal zou zijn om objecten of materialen voor de volle honderd procent te hergebruiken. Maar je kunt materialen natuurlijk ook ontmantelen en daar delen van te gebruiken."

Waarom is de ontwerpfilosofie achter Prologis Park Waalwijk DC3 zo bijzonder?
"Een goed voorbeeld van de bijzondere ontwerpfilosofie vormen de glazen systeemwanden in het kantoor van Prologis Park Waalwijk DC3. Deze wanden hebben we 'geoogst' vanuit een tandartspraktijk, hoewel de wanden die we gebruiken in de logistieke faciliteit iets hoger zijn. In plaats van deze geoogste wanden aan te passen, pasten we de situatie waarin we ze plaatsten aan. De wanden zijn dus gelijk gebleven, alleen voegden we er een passtrook aan toe om het verschil te overbruggen. Ook werken we met reflecterende panelen om zo meer daglicht te creëren. Plotseling zie je een enorme schaduw van een vogeltje dat buiten voorbij vliegt. Heel bijzonder. Ons uitgangspunt is dat mensen die vanuit hun werkplek beter zicht hebben op het buitenleven en de natuur, ook beter presteren."

Hoe kwam deze gedeelde ambitie met Prologis tot stand?
"Ons eerste contact ontstond bij het project van Prologis Park Tilburg DC5, zo'n vier jaar geleden. We werden gevraagd om als bureau een presentatie te geven over de implementatie van de WELL-standaard binnen de Prologis-kantoren. De samenwerking beviel beiden goed. Voor dit avontuur in Waalwijk gingen we een stap verder.”

Related Features