Europese e-commerce, e-fulfilment en werkgelegenheid

Selectiecriteria voor nieuwe Europese locaties
 

Prologis maakte een analyse van e-fulfilment-huren op basis van eigen data en gegevens uit de sector. Belangrijkste uitkomst was dat de groei in e-fulfilment over de laatste drie jaar goed was voor 5 miljoen vierkante meter aan nieuwe huurcontracten. Om precies te zijn: voor elke miljard euro aan nieuwe e-commerce-omzet was 77.000 vierkante meter nieuwe opslag- en distributieruimte nodig om die orders uit te voeren. Prologis verwacht dat deze trend zal aanhouden.

ImplicatiesWerkgelegenheid: We schatten dat er de komende vijf jaar 200.000 nieuwe vacatures ontstaan op nieuwe e-fulfilment-sites. Dat komt overeen met 100 banen per dag.

Multiplier-effecten: Zowel e-commerce-omzetten als verzendvolumes zullen een aanzienlijke groei doormaken. We verwachten dat de e-commerce-sector de komende jaren zo’n 15 miljoen vierkante meter extra logistieke ruimte nodig heeft.

Locatie: Bedrijfsruimtes op de grootste Europese e-commerce-markten, zoals het VK, Duitsland en Frankrijk, en ook groeicentra als Polen, de Tsjechische Republiek en Nederland, zijn momenteel de hotspots.

De afgelopen drie jaar maakten e-commerce-huurcontracten 15 procent van het totale huurvolume uit. We voorspellen dat dit percentage zal toenemen nu steeds meer bedrijven hun e-fulfilment-activiteiten uitbreiden. We gaan de meeste groei zien op de drie grootste markten – het VK, Duitsland en Frankrijk – die samen goed zijn voor zo’n 10 miljoen vierkante extra bedrijfsruimte.

Lees het volledige whitepaper.

Related Material