De Prologis Logistics Rent Index onderzoekt trends in de netto effectieve huurprijzen in 60 landen in de vijf belangrijkste wereldregio’s. Deze index kijkt vooral naar de gerealiseerde huren (inclusief eventuele kortingen) voor modern logistiek vastgoed, en prijzen voor Class-A en goed gesitueerde Class-B gebouwen. De gegevens in de Prologis Rent Index zijn gebaseerd op onze wereldwijde portefeuille en onze lokale kennis van tarieven op de markten waarin we actief zijn.

Belangrijkste bevindingen uit Rental Survey 2016
Het gestage herstel in Europa zette door. De huurprijzen stegen 3 procent, waarbij het Verenigd Koninkrijk voorop liep, gevolgd door stijgingen in een aantal andere markten. In de VS stegen de huren in 2016 het sterkst, met 5 procent. Wereldwijd stegen de huurtarieven met gemiddeld 4 procent.

Vijf sterkst stijgende Europese regio’s op de huurprijzenmarkt 2016

  1. Budapest
  2. Barcelona
  3. Praag
  4. Londen/Zuid-Oost Engeland
  5. Midlands (VK)

In 2016 bedroeg de netto effectieve huurstijging over heel Europa 3 procent, net als in 2015. De stijging is nog steeds gematigd vergeleken met de VS, maar de Europese inflatie is wel aanzienlijk lager dan in de VS. Het afbouwen van kortingsafspraken was de belangrijkste aanjager van het herstel van de huurprijzen.

De markt voor logistiek vastgoed maakte de afgelopen jaren een voorzichtige maar gestage groei door. Daarbij ligt het leegstandsniveau in Europa onder de 6 procent, het laagste niveau ooit gemeten. Hoewel de marktvraag zich positief ontwikkelde, wordt hij nog wat geremd door het trage economische hersteltempo. Over de hele linie blijven de netto effectieve huurprijzen nog onder eerdere pieken, maar de Europese huurtarieven zouden de komende jaren wel eens sneller kunnen stijgen dan de Amerikaanse.

Lees de volledige whitepaper. 

Newer Research
Customer Growth Strategies: de meest gewilde logistieke locaties van Europa

LATEN WE BEGINNEN

Elke connectie begint met een gesprek. Ons team staat klaar om te helpen.