DC5 op Prologis Park Tilburg in cijfers

  • 34.524 vierkante meter perceelgrootte
  • 22.894 vierkante meter logistieke gebruiksruimte
  • 1.867 vierkante meter mezzanine
  • 1.042 vierkante meter kantoren
  • 23 docks
Prologis Park Tilburg DC5

WELL Gold-certificering

De aangepaste WELL Building Standard voor logistieke gebouwen kijkt vooral naar een prettige, gezonde werkomgeving. Het certificeringsproces voor WELL Gold is complex en tijdrovend. Het gebouw moet voldoen aan alle reguliere WELL-eisen en aan minstens 40 procent van de optimalisatiefuncties.

Erkende WELL-beoordelaars waren drie dagen op locatie om het gebouw, in vol bedrijf, door te lichten. Deze strenge prestatie-georiënteerde beoordeling maakt de certificering door het IWBI tot een gezaghebbend kwaliteitskeurmerk.

WELL Building feature - planten

WELL Platinum-certificering

Na de introductie van de WELL Building Standard version 1 voor binnen het logistiek vastgoed heeft Prologis nu ook de WELL version 2 toegepast. Warehouses met de WELL Building version 1 beschikken over zeven afzonderlijke concepten die garant staan voor een gezonde en prettige werkomgeving. De WELL Building-versie 2 gaat een paar stappen verder met maar liefst negen features. Ter optimalisatie werd het concept ‘comfort’ gesplitst in de onderdelen ‘akoestisch-’ en ‘thermisch comfort’ en zijn er twee nieuwe categorieën toegevoegd: ‘materials’ en ‘community’.

Na het eerste pilotproject heeft Prologis veel WELL-features opgenomen in haar standaard. Inmiddels heeft Prologis Benelux circa 265.000m2 gerealiseerd volgens deze nieuwe norm. Naar verwachting worden er dus ook meer vierkante meters gecertificeerd door het IWBI.

Het project (Prologis Park Tilburg DC5)

In mei 2018 leverde Prologis DC5 op, een build-to-suit logistiek gebouw van 25.803 vierkante meter voor Pantos Logistics in Tilburg. Het distributiecentrum heeft het WELL Certificaat Gold behaald in mei 2019. Hiermee creëerden we een prettige en gezonde werkomgeving. Pantos kan hiermee belangrijke meerwaarde bieden aan haar werknemers, die uiteindelijk van cruciaal belang zijn voor het succes van het bedrijf.

Locatie

Prologis Park Tilburg ligt in een van de snelst groeiende logistieke regio’s van Nederland, in de nabijheid van cruciale logistieke hotspots als Antwerpen en Rotterdam. Het park telt een kleine 271.174 vierkante meter.

Gebruik door Pantos

Het distributiecentrum wordt verhuurd aan Pantos Logistics, al jarenlang klant van Prologis. Omdat deze grote Koreaanse logistieke dienstverlener op diverse terreinen, waaronder distributie, sterk groeit, zocht de onderneming in Nederland extra capaciteit. Pantos trok in mei 2018 in het nieuwe gebouw.

Duurzaamheid

Terwijl bouwbeoordelingssystemen zoals BREEAM de milieuprestaties van gebouwen beoordelen, richt de WELL-bouwnorm zich op het ontwerp en beheer van gebouwen dat de gezondheid van werknemers en de kwaliteit van het leven in de werkomgeving verbetert. Het integreren van gezondheids- en welzijnsvoorzieningen in het ontwerp van gebouwen is een voorbeeld van de langjarige focus en innovatieve oriëntatie van Prologis op ecologisch rentmeesterschap, sociale verantwoordelijkheid en goed ondernemingsbestuur, en de manier waarop die elementen in de algehele bedrijfsstrategie zijn verankerd.

Welzijn

Gerichtheid op het welzijn van medewerkers in distributiecentra sluit aan bij onze duurzaamheids- en bedrijfsdoelen, en ook bij onze ambitie om de normen voor logistieke gebouwen naar een hoger niveau te tillen.

De verschuiving naar een meer mensgerichte benadering leidt tot inzichten waarmee Prologis haar gebouwen het verschil kan laten maken.

Bekijk wat WELL wil (Prologis Park Tilburg DC5)

Wilt u graag nader kennismaken met ons WELL-project? Met onze 3D-animatie kunt u Prologis Park Tilburg DC5 van nabij ervaren en meer te weten komen over het gebouw en de WELL Building Standard.

 

Het project (Prologis Park Nieuwegein DC2)

Met Prologis Park Nieuwegein creëerde Prologis een build-to-suit logistiek gebouw in dé logistieke hotspot van Nederland. Met het onlangs behaalde WELL Certificaat Platinum behoort het distributiecentrum (DC2) binnen de mondiale industriële logistiek tot de voorlopers op het gebied van prettige en gezonde werkomgevingen. Met deze certificering biedt Prologis hoofdbewoner HEMA en haar werknemers een belangrijke meerwaarde in de uitoefening van hun beroep en daarmee het succes van het bekende bedrijf.

Locatie

Prologis Park Nieuwegein behoort tot dé logistieke hotspot van Nederland: aan de A-27 op bedrijvenpark Het Klooster waar Prologis Benelux in 2019 een kavel kocht van 5.7 hectare. En de lat lag hoog. Letterlijk. Zo kreeg het beoogde pand een vrije hoogte aangemeten van maar liefst 12.2 meter. Prologis Park Nieuwegein omvat een totale oppervlakte van 34.000 vierkante meter.

Gebruikt door Hema

Het distributiecentrum wordt verhuurd aan HEMA, dat een nieuw pand nodig had om de ambities mogelijk te maken: online (en internationaal) verder groeien. Ook logistiek ideaal: de nieuwe locatie van het distributiecentrum aan Het Klooster ligt dicht bij het huidige distributiecentrum van HEMA in Utrecht. Dat vergemakkelijkt intensief samenwerken tussen beide locaties. Ceva verzorgt namens HEMA de logistieke dienstverlening.

Duurzaamheid

DC2 van Prologis Park Nieuwegein maakt duidelijk hoe duurzaam een warehouse tegenwoordig kan zijn. Zo is het enorme gebouw uitgevoerd met LED-verlichting, voorzien van zonnepanelen en ontving het een BREEAM-certificaat ‘Excellent’ in het kader van duurzaamheidsprestatie. Dit bouwbeoordelingssysteem meet de milieuprestaties van gebouwen. Het integreren van gezondheids- en welzijnsvoorzieningen in het ontwerp van gebouwen ziet Prologis Benelux als een voorbeeld van nog meer focus en innovatieve oriëntatie op ecologisch rentmeesterschap, sociale verantwoordelijkheid en goed ondernemingsbestuur. Gezondheid en welzijn zijn al zo in de Prologis standaard verweven, dat relatief eenvoudig de stap gemaakt wordt naar het verkrijgen van WELL-certificeringen voor meer warehouses.

Welzijn

Het warehouse terugbrengen naar de menselijke maat, is de visie van Prologis Benelux. Het welzijn van mens en natuur staat voorop. Dat blijkt wel uit de enorme groene pilaren in het warehouse van maar liefst 10 meter hoog waar planten aan omhoog groeien. Maar naast de groene aspecten in het interieur, zoals een ‘groene wand’ in het kantoor, staat men ook stil bij de luchtkwaliteit en de belichting van het warehouse. De landschappelijke inrichting van het omliggende terrein biedt wandelpaden en lunchplekken in een groene omgeving die tevens bijdraagt aan een verbeterde biodiversiteit. Kortom, een plek waar je wil werken!

Wat is de WELL Building Standard?

De WELL Building Standard kijkt naar zeven mens-georiënteerde factoren die de prestaties van een gebouw bepalen: lucht, water, voeding, licht, fitness, comfort en psyche.

Beluister wat Arthur van Kooij, hoofd project management Northern Europe van Prologis, zegt over de samenwerking met het International WELL Building Institute om het WELL-concept door te ontwikkelen voor logistieke omgevingen.

De WELL Building Standard stelt de mens centraal. Logisch, omdat een prettige werkomgeving bijdraagt aan het welzijn van werknemers en leidt tot betere motivatie en hogere productiviteit.

Prologis Tilburg DC5 Well building

Genomineerd voor de 2019 MIPIM Awards

De speciale en innovatieve eigenschappen van het WELL-gecertificeerde gebouw in Tilburg, gericht op het creëren van een gezonde werkomgeving, leverden Prologis een nominatie op voor de 2019 MIPIM Awards in de categorie Best Industrial & Logistics Development. Tijdens MIPIM, een internationale vastgoedbeurs in het Franse Cannes, presenteren en bespreken planologen, projectontwikkelaars, architecten, financiële specialisten, stadsbestuurders, makelaars en adviseurs hun ideeën en projecten. De beurs is een van de grootste vastgoedevenementen ter wereld. Sinds 1991 worden excellente vastgoedprojecten van over de hele wereld onderscheiden met MIPIM Awards.

Contact

Vragen over Prologis WELL-projecten of algemene vragen over WELL-normen voor logistieke werkomgevingen? Neem gerust contact met ons op.

 

 Arthur van Kooij, VP, Head of Project Management Northern Europe

 

Arthur van Kooij
VP, Head Project Management Northern Europe

Email: [email protected]