De Prologis Logistics Rent Index onderzoekt sinds 2015 de trends in netto effectieve huurprijzen in de belangrijkste logistiek-vastgoedmarkten van Noord-Amerika, Europa, Azië en Latijns-Amerika. Onze methodiek kijkt vooral naar netto huurprijzen, exclusief kortingen, voor logistieke panden.

Bij het opstellen van de index combineert Prologis Research lokale inzichten in de marktdynamiek met gegevens van de mondiale portefeuille van Prologis. De huurprijzen op regionaal en wereldwijd niveau zijn gewogen gemiddelden op basis van geschatte marktomzetten.

In het kort

  • De biedingsstrijd neemt toe doordat beschikbare logistieke ruimte afneemt. Nu de vraag het aanbod overtreft, zien we wereldwijd de laagste leegstandscijfers ooit.
  • De recordvraag wordt gedreven door een sterkere economie en sectorspecifieke factoren, zoals de groei van e-commerce. Een andere factor: retailers voeren voorraden op om de consument op tijd te kunnen beleveren.
  • Piekende bouwkosten en grondprijzen zorgen voor ongekend hoge vervangingskosten. Ontwikkelaars hebben huurprijzen moeten verhogen om veelgevraagd aanbod te verruimen.

Dirk Sosef, Vice President, Research & Strategy, Europe voegt toe: ”2021 was een recordjaar voor de Europese huurgroei en dit opwaartse traject zal zich in 2022 voortzetten. Meerdere indicatoren, waaronder een grote vraag, een lage beschikbaarheid en de stijgende vervangingskosten, voeden deze vooruitzichten. Vorig jaar was de sterkste huurgroei duidelijk in het VK, maar in 2022 verwachten we een meer uniforme groei in onze belangrijkste Europese markten.”

Download the Prologis Rent Index Paper hier.

Infographic

Download de Infographic voor Nederland hier.  Of lees hier het interview van Sander Breugelmans op Vastgoedmarkt.nl over de Prologis Logistics Rent Index paper van 2021.

Nieuwer artikel
Prologis breidt city hubportfolio uit: Amsterdam City DC1 volledig herontwikkeld en Amsterdam City DC5 nieuw verworven

LATEN WE BEGINNEN

Elke connectie begint met een gesprek. Ons team staat klaar om te helpen.