Lodewijk van der Zanden is Purchasing Manager voor de tapijtdivisie van Tarkett in Waalwijk. Daarnaast verzorgde hij als Project Manager de verhuizing naar het circulaire pand Prologis Park Waalwijk DC3. Van der Zanden en zijn collega's prijzen de samenwerking met Prologis. "De combinatie van mijn beide rollen is en was af en toe behoorlijk lastig, maar daarom verloopt de samenwerking met Prologis zo prettig. De mensen die aan het project werken zijn enorm toegewijd."

Hoe kwam de samenwerking van Tarkett met Prologis tot stand?
"We hadden een zoekopdracht voor een nieuw magazijn uitgezet en het aanbod van Prologis kwam als beste uit de bus, zowel qua vierkante meters, indeling en locatie. Zo lag het gebouw op minder dan anderhalve kilometer afstand van onze fabriek in Waalwijk. Ook volgens de BREEAM- en WELL-standaard scoorde Prologis in onze specifieke situatie goed. Het bleek een goede match, ook financieel."

Wat kun je vertellen over visie van Tarkett op circulariteit?
"Toen we besloten om te huren, wisten we eerlijk gezegd niet dat het een circulair pand zou worden, maar dat bleek de bonus te zijn. Het sloot naadloos aan bij waar Tarkett -voorheen DESSO- voor staat. Wij zijn binnen onze branche de wereldwijde grondleggers van een zogenaamd ‘closed loop process’ voor tapijttegels. We gebruiken daarvoor stoffen die worden gewonnen uit naburige waterzuiveringsinstallaties en garen uit de gebruikte visnetten van onze leverancier.”

Hoe past de huur van Prologis Park Waalwijk DC3 bij jullie doelstellingen?
"Qua doelstellingen richten wij ons onder andere op CO2-neutrale energie. Daarom gebruiken we nu ook een CO2-neutraal magazijn dat goed is geïsoleerd, zuinig is in gasverbruik en we wekken elektriciteit op via zonnepanelen. Bovendien zijn we een van de eerste in deze branche die met een elektrische vrachtwagen heen en weer rijden tussen fabriek en magazijn: 24 uur per dag, 7 dagen per week.”

Hoe is Prologis als 'verhuurder'?
"Leuke vraag. Prologis is als verhuurder enorm attent en warm. Op alle mogelijke manieren merken we hoe oprecht hun bedoelingen zijn. Prologis heeft duidelijk het beste voor met ons om samen iets goeds te bereiken voor de lange termijn. En zonder allerlei concessies te hoeven doen. We zijn dan ook zeer tevreden en dat betekent iets, want we vonden het in het begin allemaal maar een heel spannend project. De truc zit ‘m vooral in het projectmanagement van Prologis; ze volgen alle afgesproken stappen op en de coördinatie en communicatie is helder. Zelfs toen de coronacrisis uitbrak, verliep toch alles vlekkeloos. Geweldig. We verkennen nu zelfs de mogelijkheid om alle  kantoren van Prologis standaard uit te rusten met onze Cradle to Cradle Gold Carpets. Dat zegt toch genoeg over de warme band die er bestaat tussen Tarkett en Prologis?"

Welke circulaire aspecten van het gebouw vallen jou persoonlijk op?
"Het eerste wat ik mensen vertel is het ontwerp van het gebouw. Alleen al die imposante buitenkant met een gigantische mezzanine boven de laadstations. Verder gebruiken ze het groen heel spectaculair, zowel binnen als buiten het magazijn. Met alle ruimte voor insecten maar ook vogels en zelfs vleermuizen. Dat maakt het werken in dit distributiecentra veel aangenamer dan in welk andere magazijn dan ook. Om ontzettend trots op te zijn.”

Nieuwer artikel
Nu geopend - Prologis Essentials Marketplace, voor een snelle start en een vlotte operatie

LATEN WE BEGINNEN

Elke connectie begint met een gesprek. Ons team staat klaar om te helpen.