Bij alles dat Prologis doet staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Zo is de impact op het milieu een zwaarwegend argument bij de keuze van materialen voor de bouw van warehouses. In samenwerking met partner en ingenieursbureau ABT investeerde Prologis in december 2022 op Prologis Waalwijk DC2BC in een grootschalige proef: een laadkuilvloer van zelfhelend beton. Beton waar bacteriesporen en voedingsstoffen in zitten, die scheurtjes ‘genezen’. Hierdoor is er minder staal nodig voor de wapening, wat beter is voor het milieu. Ook gaat een zelfhelende betonvloer langer mee en is er minder onderhoud nodig. Kortom: een duurzame en innovatieve oplossing die de toekomst heeft.

Self healing concrete pouring at Prologis Waalwijk DC2BC

Afbeelding: Het storten van zelfhelend beton bij Prologis Waalwijk DC2BC.

Zelfhelend beton
In elk betonoppervlak komt scheurvorming voor. Meestal is dit geen probleem, maar bij grotere scheuren dringt vocht naar binnen en ontstaat schade. Atilla Vredenburg, projectontwikkelaar bij Prologis: “Betonreparaties zijn duur en hebben impact op de operationele processen van onze huurders. Het mooie van zelfhelend beton is dat scheuren zichzelf herstellen We hoeven onze klanten dus niet te hinderen met reparaties. Daarnaast draagt deze oplossing bij aan onze duurzaamheidsdoelstellingen, omdat we minder staal gebruiken. Dat zijn voor ons de belangrijkste redenen om te kiezen voor zelfhelend beton en we vinden het geweldig om deze grootschalige proef samen met onze partner ABT uit te voeren.”

Belang van samenwerking voor innovatie
Niki Loonen van ABT over de proef met zelfhelend beton: “Dit is een ‘no regret’-oplossing. Deze innovatieve technologie brengt namelijk een langere levensduur van beton binnen handbereik en kent een lager risico dan regulier beton. Daarom vinden we het heel waardevol om deze toepassing in samenwerking met Prologis op grote schaal toe te passen. We zijn erg benieuwd naar de effecten op de lange termijn. Op korte termijn verwachten we met deze technolgie tot 5.000 kg CO2 uitstoot te kunnen reduceren bij een laadkuilvloer van 1.000 m2.” Prologis en ABT hebben een langdurige samenwerking, inmiddels al 8 jaar, voor het testen van innovaties voor betonvloeren. Samen hebben de twee bedrijven al meerdere betoninnovaties gerealiseerd, zoals circulair beton met hergebruikte grondstoffen en gerecyclede staalvezels, en een beton-nabehandeling van volledig natuurlijke componenten. Hierdoor is het veilig voor mens en natuur. Verder is een proef in voorbereiding met cementloos beton, dat zorgt voor een verlaagde CO2-uitstoot (geopolymeerbeton).

Infographic effect self-healing concrete

Afbeelding: Infographic effect zelfhelend beton.

Een verdieping met technische details over zelfhelend beton kunt u teruglezen in een artikel bij Cobouw van 9 december 2022.

Ouder artikel
Prologis kondigt resultaten aan voor vierde kwartaal en volledig jaar 2022
Nieuwer artikel
DB Schenker viert opening crossdock-warehouse op Prologis Fokker Logistics Park

LATEN WE BEGINNEN

Elke connectie begint met een gesprek. Ons team staat klaar om te helpen.