Prologis energie container

Prologis is een voorstander van duurzaam bouwen. Wij vinden dat er grote stappen kunnen worden gezet op het vlak van duurzame energie. Onlangs hebben we de Prologis energiecontainer op Prologis Park Eindhoven geïntroduceerd. Deze eenvoudige innovatie stelt ons in staat om duurzame energie op de bouwplaats op te wekken.

Wist u dat maar liefst de helft van de totale CO2-emissie van distributiecentra wordt veroorzaakt door de bouw ervan? Dit blijkt uit het zogenaamde Life Cycle Assessment, een methode waarmee je de milieuprestaties van de levensduur van een distributiecentrum vaststellen. Het flinke aandeel in de totale CO2-emissie betekent dat er juist tijdens de bouwfase veel winst valt te behalen om deze terug te dringen. Dit heeft ons geïnspireerd om samen met onze bouwpartner ASK Romein te innoveren met duurzame energieopwekking op de bouwplaats. Het resultaat: de Prologis energiecontainer.

Op Prologis Park Eindhoven zijn we momenteel bezig met de bouw van de tweede fase van het 70.000 vierkante meter grote distributiecentrum voor logistiek dienstverlener XPO Logistics. Hier experimenteren wij met de inzet van de energiecontainer om de bouwkeet van 100% duurzame energie te voorzien. Hoe ziet dat eruit, zo’n mobiele container om duurzame stroom op te wekken en te besparen? We hebben op de bouwplaats twee windturbines geplaatst op maar liefst tien meter hoge masten. Daarnaast zijn er twaalf zonnepanelen, in combinatie met een tien kilowatt accupakket (met een capaciteit om ruim twee huishoudens van energie te voorzien), gemonteerd aan een ruim zes meter lange bouwcontainer. Deze opstelling resulteert in een stabiele energievoorziening met een hoog rendement en zónder uitstoot. Bijkomend voordeel is dat de energiecontainer niet alleen een zuivere maar ook stille vorm van schone energieopwekking biedt. En dat ook nog eens off-grid en mobiel: we kunnen de energiecontainer overal inzetten.

We zijn heel blij met de kansen die dit pilotproject biedt. Daarom gaan we de prestaties nauwlettend volgen om te leren op welke manier we dit concept in de toekomst nog beter kunnen inzetten. De besproken energiecontainer maar ook andere, duurzame toepassingen als zonne-energieopslag en slimme energiemeters in onze panden sluiten naadloos aan bij Prologis’ streven om de lat voor duurzaam ontwikkelen hoger te leggen.

Wilt u meer weten over onze duurzame ontwikkelingen of heb je gewoon een vraag of suggestie, neem dan contact op met Arthur van Kooij, Hoofd Project Management Prologis Noord-Europa.

LATEN WE BEGINNEN

Elke connectie begint met een gesprek. Ons team staat klaar om te helpen.