Prologis Research introduceert een nieuw onderzoek met een nieuwe eigen metriek, Prologis True Months of Supply (TMS), en een verslag over de Q1 Industriële Bedrijfsindicatoren Index (IBI). TMS beschrijft de samenhang van vraag en aanbod. De Prologis IBI is een maandelijkse diffusie-index die is afgeleid van drie componenten: de index voor bedrijfsactiviteit, de index voor ruimtegebruik en de werkelijke bezettingsgraad van de ruimte.

Prologis True Months of Supply

Prologis True Months of Supply (TMS) hangt samen met de omstandigheden rondom de verhuur van vastgoed. Deze eigen meting geeft nauwkeurig de dynamiek van vraag en aanbod weer door alle leegstaande ruimtes (bestaand + niet-verhuurde ontwikkelingspijplijn) te vergelijken met de netto absorptie op de middellange termijn. Traditioneel worden de Months of Supply voor logistiek vastgoed berekend als de totale ontwikkelingspijplijn versus de netto absorptie. Dit kan echter onnauwkeurige signalen afgeven in markten met een zeer lage leegstand (en een lage verwachte netto absorptie). TMS corrigeert voor deze afwijking.

vergelijking TMS

De TMS in Europa staat op een recordlaagte van zes maanden. Europa heeft doorgaans een lagere TMS dan de VS door een groter aandeel van verwachte build-to-suit ontwikkelingen en een nieuwere logistieke voorraad met minder verouderde leegstand. De TMS heeft een hoge correlatie (-0,9) met de markthuurgroei sinds 2007.

"Deze nieuwe metriek geeft een goede indicatie van het potentiële huurtraject. In Europa ligt de TMS op een recorddieptepunt van 6 maanden, 10 maanden onder die in de VS. In de loop der tijd is dit verschil kleiner geworden, maar het blijft relatief groot. Aangezien de kenmerken van de markten verschillen, verschilt ook de TMS, met als een van de belangrijkste redenen een groter aandeel van BTS (build-to-suit) in de ontwikkelingspijplijn. Vorig jaar was ongeveer 60% BTS vergeleken bij 15% in de V.S." - Dirk Sosef, Vice President Research & Strategy

EU TMS

Bron: CBRE, C&W, JLL, Colliers, Fraunhofer, Gerald Eve, Prologis Research

Prologis Research zal TMS opnemen in zijn terugkerende driemaandelijkse IBI-paper. Deze eigen indictoren vatten gezamenlijk de huidige staat en toekomstige richting van de logistieke vastgoedmarkt samen.

Lees het volledige rapport hier.

Bekijk de volledige Research Webinar .

Nieuwer artikel
elho group en Dollevoet vieren opening duurzaam distributiecentrum op Prologis Park Tilburg

LATEN WE BEGINNEN

Elke connectie begint met een gesprek. Ons team staat klaar om te helpen.