Prologis deelt de wereldwijde winstaankondiging voor het derde kwartaal en de Europese prestatie-update.

In heel Europa zijn de markten gestabiliseerd nu de impact van COVID-19 op logistiek vastgoed begint af te nemen, met een sterke vraag van investeerders naar de sector die leidt tot lagere opbrengsten. De vooruitzichten voor de huurgroei zijn positiever geworden nu de markten zijn gestabiliseerd en de beperkingen aan de aanbodzijde intact zijn gebleven, aangedreven door lage niveaus van speculatieve ontwikkeling in de meeste Europese landen. Landschaarste heeft ook gevolgen voor de huurgroei.

Belangrijkste aandachtspunten met betrekking tot de Europese logistieke markt:

 • Het klantensentiment verbeterde in Europa in het derde kwartaal naarmate de marktconsensus over de impact van COVID-19 op korte termijn duidelijker werd, waarbij bedrijven hun activiteiten aanpasten aan de heersende omstandigheden en zich voorbereiden op een tweede golf van besmettingscijfers.
 • De vraag naar ruimte wordt aangedreven door essentiële goederen en e-commercebedrijven, met een bovengemiddelde vraag van leveranciers van voedsel en huishoudelijke artikelen.
 • De gemiddelde leegstand is over de periode marginaal gestegen met 70 basispunten tot 4,1%.
 • De huurprijzen daalden met -0,4% in vergelijking met het voorgaande kwartaal.

In het derde kwartaal heeft Prologis Europe:

 • De Prologis Essentials Marketplace gelanceerd, een online aankoopplatform dat onze klanten helpt bij het snel opzetten, integreren of upgraden van hun magazijnactiviteiten met duurzame en kostenbesparende technologieën, producten en diensten.
 • Het eerste logistieke online evenement georganiseerd met gastsprekers van onder andere Almazara Real Estate Advisory, CBRE Global Investors, Norges Bank Investment Management ('s werelds grootste staatsinvesteringsfonds), Tesco Pension Investment en UPS Investments. Het evenement trok een publiek van meer dan 500 mensen.
 • Sander Breugelmans benoemd tot SVP, Region Head, Northern Europe. Hij zal activiteiten leiden in de Benelux, Duitsland en Scandinavië.
 • Het allereerste distributiecentrum in Nederland onthuld volgens ‘circulariteit’ principes. Het 26.000 vierkante meter grote magazijn is waar mogelijk gemaakt met gerecyclede materialen en voldoet aan de BREEAM en WELL Building Standards.

Operationele prestaties van Prologis Europe per 30 september 2020:

Totale portfolio: 19,0 miljoen vierkante meter.*
Bezettingsgraad aan het einde van de periode: 95,9% vergeleken met 96,6% in Q2 2020, waarbij de meeste markten stabiliteit rapporteren.

Totale leasingactiviteit in het derde kwartaal van 2020: 1.030.400 vierkante meter:

 • 321.000 vierkante meter nieuwe huurcontracten
 • 709.000 vierkante meter huurverlengingen

Huuractiviteit sinds 2020: 2,6 miljoen vierkante meter:

 • 614.000 vierkante meter nieuwe huurcontracten
 • 2,0 miljoen vierkante meter huurvernieuwingen

* inclusief exploitatie, ontwikkeling, aangehouden voor verkoop, andere en VAA / VAC

Prologis Europa: Capital Deployment, Q3 2020:

Ontwikkeling:

In het derde kwartaal zijn zes nieuwe BTS-ontwikkelingen gestart in Europa, één in Polen, één in het Verenigd Koninkrijk, één in Duitsland, één Frankrijk en twee in Italië, voor een totaal van 212.000 vierkante meter.

Overnames en verkopen:

 • 279.000 vierkante meter aan acquisities in Q3 2020, waaronder zes magazijnen in België, vijf in Spanje en één in Nederland en één in Italië.
 • Er werden vijf percelen grond verworven van in totaal 233.000 vierkante meter in Italië, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en België.

Additionele hoogtepunten en bronnen voor het derde kwartaal van 2020:

Ouder artikel
Wereldwijde investeerders focussen op Europees logistiek vastgoed door versnelde e-commerce penetratie en historisch lage leegstand
Nieuwer artikel
Prologis Research: Automatisering en logistiek vastgoed, deel 1: De staat van automatisering in supply chains.

LATEN WE BEGINNEN

Elke connectie begint met een gesprek. Ons team staat klaar om te helpen.