Duurzaamheid is voor Prologis, als wereldwijd marktleider in industrieel vastgoed, een logisch onderdeel van onze manier van werken. Verantwoordelijkheid nemen voor mens en milieu is al jaren het uitgangspunt. Primair door duurzaam logistiek vastgoed te ontwikkelen dat zowel de bedrijfskosten van onze klanten verlaagt als ons milieu minder belast. Door verantwoord om te gaan met energie, grondstoffen en afval. Door samen te werken met lokale organisaties ter ondersteuning van ecologische, educatieve en maatschappelijke initiatieven. En door leveranciers te bewegen om onze Gedragscode voor Leveranciers (Supplier Code of Conduct) na te leven. Dit zijn niet alleen mooie beloftes. We maken het ook waar. In de Benelux zijn de volgende drie projecten daar mooie voorbeelden van.

Energieverbruik visualiseren, in real-time
Prologis Benelux heeft in samenwerking met hello energy een tool ontwikkeld die een realtime beeld geeft van het energieverbruik en de milieu-effecten ervan. Via een landing-page hebben klanten van Prologis snelle en eenvoudige toegang tot hun actuele energiegegevens. De tool draait inmiddels in acht gebouwen van Prologis in Nederland en zorgt voor:

  • Detectie en meting van energieverbruik, met oog voor eventuele inconsistenties
  • Monitoring, vergelijking en benchmarking van de energieprestaties
  • Verzameling van informatie voor verwerking in sectoronderzoeken en certificeringsprocessen op het vlak van duurzaamheid
  • Delen van gebouwspecifieke informatie met belanghebbenden.

Hier vindt u meer informatie over deze tool.

Opslag van duurzaam opgewekte energie
Duurzaamheid en innovatie gaan vaak hand in hand. Wij vinden het belangrijk om onze klanten oplossingen aan te bieden die niet alleen hun CO2-voetafdruk verminderen, maar ook hun rendement ten goede komen. Daarom experimenteert Prologis in Park Venlo met opslag van duurzaam opgewekte energie. Zo slaan we het teveel aan energie dat de zonnepanelen van dit gebouw opwekken op om later alsnog te kunnen gebruiken. Hierbij werken we samen met Nilar, een Zweedse batterijbouwer van wie de producten geen zware metalen bevatten en voor 99% te recyclen zijn.

De prestaties van het systeem worden gemonitord om toekomstige mogelijkheden voor duurzame en kostenbesparende energieopslag te onderzoeken, zoals slimme elektriciteitsnetwerken, pieklastmanagement en aanhouden van reservecapaciteit. Deze proef helpt Prologis ook bij het onderzoeken van de mogelijke synergiën tussen zonnestroom en batterijgebruik. We krijgen meer inzicht in opslagtechnologie en de rol die deze technologie kan vervullen in toekomstige projecten met hernieuwbare energie.

Meer informatie over dit project? Lees hier verder.

Venlo DC1
 

Een extra duurzame energiebron op de bouwplaats
Ongeveer de helft van de totale CO2-emissie van distributiecentra wordt veroorzaakt door de bouw ervan. Dit betekent dat er juist tijdens de bouwfase veel winst valt te behalen om deze terug te dringen. Hiervoor hebben we op de bouwplaats twee windturbines geplaatst. Daarnaast zijn er twaalf zonnepanelen, in combinatie met een tien kilowatt accupakket, gemonteerd aan een ruim zes meter lange bouwcontainer: de energiecontainer. Deze opstelling resulteert in een stabiele energievoorziening met een hoog rendement en zónder uitstoot. Daarom gaan we de prestaties goed volgen om te leren op welke manier we dit concept in de toekomst nog beter kunnen inzetten.

Lees hier meer over dit project.

Onze aanpak – in de Benelux en wereldwijd
In de Benelux zijn 7 distributiecentra minimaal BREEAM-Very Good gecertificeerd. We zijn daarnaast betrokken bij de Dutch Green Building Council, en ons Tilburg DC5 is het eerste distributiecentrum in de Benelux dat voldoet aan de WELL Building Standard. Maar Prologis is wereldwijd actief, en we zien duurzaamheid dus ook als wereldwijde uitdaging.

Tilburg DC5
 

Lees hier meer over onze wereldwijde aanpak.

“Duurzaamheid is voor Prologis een vanzelfsprekendheid. Niet alleen om bij te dragen aan een beter milieu. Het maakt ons werk ook leuker en interessanter, én leidt uiteindelijk tot een beter product. Het is écht win-win voor onze klanten, onze investeerders, onze medewerkers – en het milieu natuurlijk”, zegt Arthur van Kooij, Hoofd Project Management Prologis Noord-Europa.

Wilt u meer weten, neem dan contact op met Arthur van Kooij, Hoofd Project Management Prologis Noord-Europa.

Ouder artikel
Personeelsschaarste is nieuwe uitdaging voor logistiek vastgoed
Nieuwer artikel
Prologis koopt in Zweden 295.000 meter hoogwaardige logistieke bedrijfsruimte

LATEN WE BEGINNEN

Elke connectie begint met een gesprek. Ons team staat klaar om te helpen.