Hieronder geven we een samenvatting van zowel de Europese als de Benelux activiteiten van Prologis over het derde kwartaal van 2022, met daarin de belangrijkste operationele kengetallen en een aantal opvallende prestaties en mijlpalen. Het volledige verslag is hier te lezen.

Ben Bannatyne, President van Prologis Europe:

“We zagen een goed derde kwartaal in onze Europese activiteiten. De bezettingsgraad bleef hoog, gedreven door de vraag en de kwaliteit van onze portefeuille en klantenservice. In deze veranderende macro-economische omgeving zijn we meer dan ooit gefocust op het anticiperen op de behoeften van onze klanten, met name op het gebied van energie, arbeid en duurzaamheid.”

Operationele prestaties – derde kwartaal 2022:

 • Totale portefeuille: 22,2 miljoen vierkante meter*
 • Verhuurd oppervlak: 2.810.211 vierkante meter: 
  • 688.934 vierkante meter nieuwe contracten
  • 2.121.277 vierkante meter vernieuwde contracten
 • Stijging huurinkomsten: + 14,3%**

* omvat exploitatie, ontwikkeling, voor verkoop, overige en VAA/VAC 

** huurontwikkeling op basis van datum contractondertekening

Grote verhuurdeals:

 • 27.955 vierkante meter voor Transeco, op Prologis Park Orleans, France.
 • 20.494 vierkante meter voor Stark Future S.L., op Prologis Sant Boi, France.
 • 18.617 vierkante meter voor Lidl, op Prologis Budapest-Sziget, Hungary.
 • 14.445 vierkante meter voor CEVA Logistics, op Prologis Born. 

Investeringen – derde kwartaal 2022

Ontwikkelingsinitiatieven:

Er zijn 12 nieuwe ontwikkelingsprojecten gestart in het derde kwartaal, bestaande uit een totaal verhuurbaar oppervlak van 296.658 vierkante meter in Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen, Slowakije, Spanje en het Verenigd Koninkrijk:

 • Vier opmerkelijke build-to-suit-projecten van in totaal 52.604 vierkante meter.
 • Acht speculatieve projecten van in totaal 244.054 vierkante meter als reactie op de toenemende vraag van klanten.

Acquisities Europa:

Prologis Europe verwierf dit kwartaal 144 panden met een totaal verhuurbaar oppervlak van 1.155.158 vierkante meter langs strategische logistieke corridors in België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Polen, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast kocht Prologis Europe twee grondpercelen met een totaal oppervlak van 198.987 vierkante meter in Frankrijk en Slowakije.

Acquisities Benelux:

Prologis Benelux verwierf 31 panden in Q3 met een totaal verhuurbaar oppervlak van 299.305 vierkante meter in zowel stedelijke gebieden als logistieke hotspots in onder andere Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Eindhoven, Breda, Tilburg, Brussel, Gent en Liège. Daarnaast deed Prologis Benelux de volgende belangrijke stedelijke acquisities:

 • 300.000 vierkante meter in Amsterdam, Rotterdam en Brussel via overname Crossbay.
 • 16.000 vierkante meter in Zaventem, Brussel.
 • 9.900 vierkante meter in Utrecht.

Sander Breugelmans, SVP Regional Head Noord-Europa:

“Q3 was een goed kwartaal voor onze Benelux activiteiten. Specifiek acquisities in stedelijke hotspots kreeg door de toenemende vraag naar stadsdistributie en duurzame last-mile bezorging onze focus. Zo kunnen we onze klanten nog beter bedienen en ondersteunen in hun groeiambities.”

Toelichting van Ben Bannatyne, President van Prologis Europe

 • Hoewel de fundamenten van ons bedrijf erg sterk zijn, blijven we nauwlettend de behoeften van onze klanten en de algemene omgeving in de gaten houden. De aanhoudende oorlog en de groeiende energie-uitdagingen in Europa blijven top-of-mind. We runnen ons bedrijf om te floreren in verschillende economische cycli, waardoor we een betere positie hebben om onze klanten te ondersteunen.
 • We blijven ons bedrijf en portefeuille onderscheiden van de concurrentie door te luisteren naar onze klanten en innovatieve manieren te vinden om hun groei en succes te ondersteunen. Neem bijvoorbeeld ons energieaanbod. We doen investeringen en betrekken ervaren nieuwe leiders om onze klanten te helpen op hun weg naar een lagere CO2-uitstoot.
 • Als marktleider op het gebied van hernieuwbare energie hebben we ambitieuze doelen gesteld om meer zonne-energie op te wekken, investeren we in EV-infrastructuur en zijn we toegewijd om tegen 2040 netto nul te bereiken in onze waardeketen. We geloven dat de particuliere sector een belangrijke impact kan hebben op de veerkracht en efficiëntie van de wereldwijde supply chain. 

Overige bronnen/informatie:

 •  
Ouder artikel
Bleckmann tekent huurovereenkomst met Prologis en opent een nieuw distributiecentrum in Venlo
Nieuwer artikel
Prologis schroeft duurzaamheidsambities op: uitstootneutraal in 2040

LATEN WE BEGINNEN

Elke connectie begint met een gesprek. Ons team staat klaar om te helpen.