Zie hieronder een overzicht van de operationele prestaties, hoogtepunten aan het einde van het jaar en inzichten in geselecteerde mijlpalen en prestaties.

Operationele prestaties - vierde kwartaal en volledig jaar 2020:

 • Totale portefeuille: 18,7 miljoen vierkante meter*
 • Totale verhuuractiviteit in het vierde kwartaal: 730.500 vierkante meter:
  • 289.500 vierkante meter nieuwe huurcontracten
  • 441.000 vierkante meter huurverlengingen
 • Bezetting voor het hele jaar: 96,7%
 • De verhuuractiviteit voor het volledige jaar 2020 bedroeg 3,36 miljoen vierkante meter, een stijging van 11,1% in vergelijking met het voorgaande jaar en een huurwijziging van 12,8%:
  • 903.000 vierkante meter nieuwe huurcontracten
  • 2,46 miljoen vierkante meter huurhernieuwingen

* inclusief exploitatie, ontwikkeling, aangehouden voor verkoop, andere en VAA / VAC

Kapitaalinzet - vierde kwartaal en volledig jaar 2020:

Ontwikkeling:

 • De totale ontwikkelingsactiviteit in het vierde kwartaal bedroeg 202.000 vierkante meter, waarvan 39% op maat (built-to-suit) werd gebouwd.
 • In het volledige jaar 2020 startte 21 ontwikkelingen met een totaal van 520.000 vierkante meter, waarvan 73,1% op maat (built-to-suit) werd gebouwd.

Overnames en verkopen:

 • In het vierde kwartaal verwierf Prologis Europe vijf gebouwen met een totale netto verhuurbare oppervlakte van 85.500 vierkante meter en vier percelen grond met een totale oppervlakte van 103.500 vierkante meter. Het bedrijf verkocht 31 gebouwen met een totale oppervlakte van 608.500 vierkante meter en verkocht twee percelen van 131.000 vierkante meter.
 • Als onderdeel van onze kernmarktfocus verwierf Prologis gedurende het volledige jaar 25 gebouwen met een totale netto verhuurbare oppervlakte van 410.500 vierkante meter en 14 percelen van in totaal 1,02 miljoen vierkante meter. Het bedrijf verkocht ook 34 gebouwen met een totaal van 703.500 vierkante meter en vier percelen van in totaal 900 hectare. Deze verkopen vertegenwoordigen gedeeltelijk de grootste verkoop van logistiek vastgoedactiva ooit in het VK.

Eerste circulaire distributiecentrum
We kijken in Nederland terug op een goed jaar met veel interessante ontwikkelingen”, zegt Sander Breugelmans, Regional Head Northern Europe. “Zo investeren we in innovatieve en duurzame ontwikkelingen die oplossingen bieden voor onze klanten. Een mooi voorbeeld is het eerste circulaire distributiecentrum dat we afgelopen jaar in Waalwijk hebben opgeleverd. Dit is volledig circulair, en is gebaseerd op het cradle-to-cradle concept. Deze integrale aanpak tussen BREEAM, WELL en circulariteit sloot naadloos aan op de wensen van onze klant.”   

Klantgerichtheid
We streven continu naar oplossingen die uniek zijn voor de behoeften van onze klanten. Onze langdurige partnerschapsbenadering voor het oplossen van pijnpunten heeft geleid tot een ongeëvenaard niveau van service en flexibiliteit. Vooral in deze uitdagende tijden helpen innovaties zoals de Prologis Essentials Marketplace en PARKLife om gezondere omgevingen te creëren waarin de bedrijven van onze klanten kunnen gedijen.

COVID-19
Onze belangrijkste focus blijft het welzijn van onze medewerkers en klanten. Gedurende 2020 hebben we een gestaag tempo van marktinzicht en onderzoek geleverd met betrekking tot de effecten van de pandemie op logistiek vastgoed en de toeleveringsketen. Op maat gemaakte innovaties en parkveiligheidsmaatregelen zorgden ervoor dat gebouwen veilig open konden blijven in overeenstemming met overheidsvoorschriften die de operationele impact voor onze klanten beperkte. Ons wereldwijde personeel past zich continue aan, en worden hier voortdurend bij ondersteund. Gratis stimuleringsprogramma's omvatten brede ondersteuning, van hulp bij het creëren van externe werkplekken tot mentale en fysieke fitheid, gezondheid en welzijn, en coaching en counseling.

Duurzame ontwikkeling en innovaties
Prologis heeft blijk gegeven van een decennialange toewijding aan milieubeheer, sociale verantwoordelijkheid en governance (ESG). We implementeren innovaties van onze Prologis Labs rechtstreeks in onze gebouwen, verhogen de milieunormen, zorgen voor de bescherming van de biodiversiteit op het terrein en ontwikkelen parken met blijvende voordelen voor de gemeenschap. In samenwerking met Cool Earth, een liefdadigheidsorganisatie voor klimaatverandering, en duurzaamheidscertificeringsbedrijf The Planet Mark, verminderen we ook de koolstofemissies bij alle nieuwe ontwikkelingen in Europa.

Additionele hoogtepunten voor 2020:

Ouder artikel
Prologis Research: Logistiek vastgoed en e-commerce verkleinen CO2-voetafdruk van retail
Nieuwer artikel
Prologis is benoemd in de 2021 Global 100 Most Sustainable Corporations in the World List

LATEN WE BEGINNEN

Elke connectie begint met een gesprek. Ons team staat klaar om te helpen.