Prologis Europa deelt haar activiteiten voor het vierde kwartaal en het volledige jaar 2021. Zie hieronder een overzicht van operationele prestaties, hoogtepunten en inzicht in geselecteerde mijlpalen en prestaties.

Ben Bannatyne, President, Prologis Europe: “Onze Europese business had een recordbrekend vierde kwartaal en jaar. De vraag naar logistieke ruimte is ongekend hoog, met nieuwe starts - geleid door build-to-suits - in opkomst. De huren blijven stijgen naarmate het aanbod krapper wordt en klanten proberen de veerkracht van hun supply chain te vergroten. Prologis biedt het beste vastgoed in de meest gewilde markten, aangedreven door onze wereldwijde schaal en focus op innovatie, technologie en datagerichtheid. Ons succes wordt gedreven door onze focus op de behoeften van onze klanten en de waarde die we leveren die veel verder gaat dan ons vastgoed.”

Sander Breugelmans, SVP, Regional Head Northern Europe: “Met een zeer succesvol vierde kwartaal, was 2021 een geweldig jaar voor Prologis Benelux. We blijven toonaangevende oplossingen bieden op gebieden als energie-efficiëntie, koolstofneutraliteit en klantinnovatie, en hebben met het Prologis Benelux Solar Project meer dan 100 MW aan zonne-energie op lokale Prologis-daken geïnstalleerd. Met onze focus op klantgerichte initiatieven zoals het Benelux Customer Experience Team, kijken we ernaar uit om in het komende jaar te blijven voldoen aan de verwachtingen van onze klanten.”

Operationele prestaties - Vierde kwartaal en volledig jaar 2021:

 • Totale portefeuille: 19,9 miljoen vierkante meter*
 • Totale verhuuractiviteit vierde kwartaal: 930.726 vierkante meter**:
  • 303.964 vierkante meter nieuwe huurcontracten
  • 626.761 vierkante meter aan huurverlengingen
 • Bezetting voor het hele jaar: 97,9 procent
 • De verhuuractiviteit voor het volledige jaar 2021 bedroeg 3,33 miljoen vierkante meter**, wat overeenkomt met een huurmutatie van 10,2 procent:
  • 1,1 miljoen vierkante meter nieuwe verhuringen
  • 2,23 miljoen vierkante meter aan huurverlengingen

*inclusief exploitatie, ontwikkeling, aangehouden voor verkoop, overig en VAA/VAC 
** gebaseerd op startdatum huurcontract

Hoogtepunten verhuur:

 • 42.218 vierkante meter in Prologis Park Tilburg DC6.
 • 36.609 vierkante meter in Prologis Park Venlo DC4.
 • 22.260 vierkante meter in Prologis Park Hamburg Hausbruch DC7.
 • 18.016 vierkante meter in Prologis Park Lille DC3.
 • 17.072 vierkante meter in Prologis Park Coventry DC8.

Kapitaalinzet - vierde kwartaal en volledig jaar 2021:

Start ontwikkeling:

 • De totale ontwikkelingsactiviteit in het vierde kwartaal bedroeg 355.257 vierkante meter, waarvan 38 procent build-to-suit was.
 • Het volledige jaar 2021 telde 35 opgestarte ontwikkelingen voor een totaal van 762.520 vierkante meter, waarvan 38,5 procent build-to-suit was.

Overnames en verkopen:

 • In het vierde kwartaal verwierf Prologis Europa negen gebouwen met een totale netto verhuurbare oppervlakte van 62.978 vierkante meter, en vier grondpercelen met een totale grondoppervlakte van 129.004 vierkante meter. Het bedrijf verkocht één gebouw met een totale oppervlakte van 20.948 vierkante meter en rondde de verkoop af van één perceel grond met een totale oppervlakte van 10.117 vierkante meter.
 • In lijn met Prologis’ focus op kernmarkten verwierf Prologis in 2021 23 gebouwen met een totale netto verhuurbare oppervlakte van 341.510 vierkante meter en 22 grondpercelen met een totale oppervlakte van 846.670 vierkante meter. Het bedrijf verkocht ook drie gebouwen met een gecombineerd totaal van 134.437 vierkante meter en één grondperceel van in totaal 10.117 vierkante meter.

Fondsen:

 • In het vierde kwartaal rondde Prologis vroegtijdig het zeer succesvolle Britse venture af. De 1,7 miljard dollar aan operationele activa van UKLV werden ingebracht in de PELF en PELP ventures.

2021 was een recordjaar voor alle Europese markten van Prologis. Prologis maakte gebruik van haar wereldwijde schaal en expertise om haar beloften aan klanten en investeerders na te komen. Naast het helpen voldoen aan hun verlangen naar logistiek vastgoed van hoge kwaliteit, hielpen de uitgebreide diensten van Prologis, waaronder haar Essentials marktplaats, haar klanten bij het verhogen van de efficiëntie en effectiviteit van hun activiteiten. 

De marktomstandigheden hebben Prologis uitgedaagd om hoogwaardige, creatieve inbreidingsoplossingen te blijven zoeken en leveren om de ruimte te leveren die klanten nodig hebben. Prologis' acquisitie van een portefeuille van 548.200 vierkante meter in Berlijn en het Rijn-Ruhrgebied onderstreept haar strategie om een sterke aanwezigheid te vestigen in 's werelds meest dynamische stedelijke gebieden.

Terwijl Prologis werkt aan de voortdurende vraag naar meer bedrijfsruimte, richt het bedrijf zich op de dubbele doelstelling van het ontsluiten van kerngebieden voor logistiek gebruik en tegelijkertijd rekening te houden met het welzijn van de gemeenschappen. Als een verantwoordelijke zakenpartner en een goede buur, doet Prologis het volgende:

 • Afstemming met klanten over de optimalisatie van de voordelen van de innovatieve en duurzame functies die Prologis integreert in haar gebouwen.
 • Nauw contact met overheden, gemeenten en lokale besturen.
 • Uitbreiding van initiatieven zoals PARKlife™, dat een gezond evenwicht bevordert tussen mensen, gebouwen, gemeenschappen en gedeelde omgevingen.
 • Investering in inspanningen zoals het Prologis Community Workforce Initiative, een uniek talentontwikkelingsprogramma voor de logistieke sector dat klanten ondersteunt met een pijplijn van geschoolde logistieke professionals en helpt bij het ontsluiten van economische kansen.

Met Prologis' streven naar innovatie, de focus op het succes van klanten en het vermogen om van reactievermogen naar paraatheid over te schakelen, heeft Prologis de aanhoudende verstoringen in de toeleveringsketen frontaal aangepakt. Prologis is enthousiast over haar toekomst en blijft haar aanwezigheid in de meest gewilde markten ter wereld uitbreiden. Tegelijkertijd wil Prologis waarde blijven leveren voor klanten in de eigendommen die Prologis huurt en in de diensten en oplossingen die Prologis levert die verder gaan dan het vastgoed.

Bronnen en inzichten:

Ouder artikel
Prologis benoemt Bart Konings tot nieuwe Capital Deployment & Leasing Director Benelux

LATEN WE BEGINNEN

Elke connectie begint met een gesprek. Ons team staat klaar om te helpen.