Automatisering kan logistieke operaties in een stroomversnelling brengen. Oplossingen waarvan we dachten dat ze pas na jaren opgepakt zouden worden, breken nu in luttele maanden door. In de eerste aflevering van deze reeks studies bespreken we de huidige staat van warehouse-automatisering, de processen die daarbij een hoofdrol spelen en de impact daarvan op de gebouwinrichting. Er wordt steeds meer mogelijk tegen steeds lagere kosten, waarbij hogere ROI’s de toepassing van automatisering stimuleren. Prologis signaleert drie trends die tot verdergaande automatisering leiden:

  • Corona heeft het ziekteverzuim doen toenemen;
  • De technologie blijft zich ontwikkelen, wat leidt tot nieuwe mogelijkheden en lagere kosten;
  • Er is sprake van een snelle groei van arbeidsintensieve operaties, met name e-commerce.

“Sommige logistieke klanten spelen in op deze trends door flink te investeren in automatisering,” zegt Eva van der Pluijm-Kok, Manager Research & Strategy Europe. “Voor logistiek vastgoed betekent automatisering meer locatiekeuze, terwijl de meeste oplossingen in vrijwel elk modern pand kunnen worden ingepast. We zien dat de fysieke eisen voor automatisering niet tot versnelde functionele veroudering leiden, en dat het kansen biedt voor opening van nieuwe en meer productieve locaties.”

Extra voordeel voor de klant

Ook de klant is gebaat bij de implementatie van automatiseringsoplossingen. Voordelen zijn onder meer:

  • veiligere werkvloer; hogere efficiency, arbeidsproductiviteit en doorloopsnelheid;
  • lagere bedrijfskosten, kapitaalkosten en ingebruiknamekosten (move-in costs);
  • de kans om faciliteiten en supply chains te optimaliseren dankzij toegang tot betere locaties, met kortere levertijden en gunstiger transportkosten;
  • faciliteren van uitgebreidere direct-to-home-levering door het openen van hoogwaardige locaties dicht bij de eindconsument.

Geen alles-in-éénoplossing

Veel automatiseringsoplossingen zijn gericht op maar een of twee van de zes kernfuncties van distributiecentra. Elke functie kent zijn eigen specifieke handelingen, verplaatsingen, variabiliteit en complexiteit, en vereist ook speciale machines of uitrusting. End-to-end automatisering van het warehouseproces is daarom zeldzaam. De algehele penetratiegraad, vooral als het om vaste automatisering gaat, is laag, meestal vanwege de hoge kosten, lange terugverdientijd, procescomplexiteit, planningperikelen, implementatiebeperkingen, IT-overwegingen en arbeidsbeperkingen.

prologis research

Lees het hele rapport hier

Opmerking: Deel 2 van deze Special Report-reeks bespreekt de implicaties van automatisering op de vraag, omzet en waarden van logistiek vastgoed. Het gaat dieper in op klanttypen die geconfronteerd worden met (mogelijke) verandering.

Nieuwer artikel
XPO tekent huurovereenkomst van 40.000 vierkante meter voor Prologis Park Eindhoven DC4

LATEN WE BEGINNEN

Elke connectie begint met een gesprek. Ons team staat klaar om te helpen.