Het nieuwste onderzoeksrapport "Automatisering en logistiek vastgoed, deel 2 - betere ontsluiting van potentiële concurrentievoordelen" beschrijft hoe de groei van e-commerce in het afgelopen decennium het belang van logistiek vastgoed in de moderne supply chain illustreert. Logistieke dienstverleners hebben behoefte aan de juiste panden, op de juiste locaties, met de juiste voorzieningen, om te kunnen voldoen aan de eisen van zowel de supply chain als de consument, die steeds hogere bezorgingsverwachtingen heeft.

“De toenemende vraag naar logistiek vastgoed is een opgave voor bedrijven die hun dienstverlening de komende jaren willen uitbreiden, vooral op plekken dicht bij de consument,” stelt Eva van der Pluijm-Kok, Manager Research and Strategy bij Prologis Europe. “Hoewel de pandemie structurele trends heeft versneld, is het aanbod van nieuwe panden afgenomen, wat waarschijnlijk tot een tekort aan bedrijfsruimte zal leiden. Automatisering kan die kloof dichten door logistieke gebruikers te helpen hun productiviteit te verbeteren, hun dienstenpakket te versterken en toegang te krijgen tot nieuwe locaties.”

Vier hoofdconclusies
Onderzoek naar de rol van vastgoed en automatisering in de logistieke bedrijfsprocessen leverde vier hoofdconclusies op:

Vijf ontwikkelingen stuwen de vraag naar logistieke ruimte op de korte tot middellange termijn

  • E-commerce
  • Voorraadopbouw
  • Economische groei
  • Ketenmodernisering
  • Pandemie-gerelateerde vraag

Prologis ontwikkelde een rekenmodel om de impact van automatisering op de vraag te kunnen beoordelen, uitgaande van twee scenario’s: een basisscenario waarin het automatiseringstempo licht oploopt en een stretch-case waarin het automatiseringstempo verdubbelt.

Automatisering verhoogt het investeringsrendement van logistieke assets

Automatisering is bepalend voor hogere investeringen binnen warehouses, en dat prikkelt logistieke gebruikers om contracten te tekenen met een langere looptijd. De grootste energieverbruikers – doorgaans bedrijven die automatisering inzetten – sluiten contracten met een gemiddeld 50% langere looptijd dan de gemiddelde logistieke huurder.

Lees hier het volledige verslag

Ouder artikel
XPO tekent huurovereenkomst van 40.000 vierkante meter voor Prologis Park Eindhoven DC4
Nieuwer artikel
Lidl breidt uit in Moerdijk en geeft prioriteit aan lager energieverbruik en welzijn van medewerkers

LATEN WE BEGINNEN

Elke connectie begint met een gesprek. Ons team staat klaar om te helpen.