Als consultant en mede-eigenaar bij M3E - het duurzame bouwadviesbureau in Rotterdam- kent Lothar Wijnand de markt als geen ander. Zijn partner bij M3E richt zich op installatietechnisch advies. Lothar focust zich als opgeleid bouwkundig ingenieur vooral op de vele verschillende keurmerken en de aanvraag van subsidies. "Maar we geven ook advies over hoe je überhaupt aan die subsidie kunt komen. En hoe voldoe je aan de voorwaarden?”

Welke rol speelt M3E rondom Prologis Park Waalwijk DC3?
"Bij M3E weten we wat werkt. Wij zijn in staat om de vele verhalen en offertes van allerlei aannemers en inspecteurs te interpreteren. Ook houden we precies het einddoel voor ogen en bewaken we het proces. Ook door gebruik te maken van een materiaalpaspoort: een ingrediëntenlijst van je gehele gebouw. Veel gebouwen staan er gewoon. Er bestaan bouwplannen, maar die liggen ergens in een archief of op een USB-stick die vaak niet meer werkt. Over vijf jaar kun je misschien nog ontcijferen wat alles is, maar over 50 jaar? We brengen via dit materiaalpaspoort alles in kaart. Heel handig bij het bestellen van extra materialen, de waarde bepalen van het materiaal binnen het gebouw en ook zodra je op de juiste manier afval wil scheiden. Het is een hele klus om alle informatie boven water te krijgen en in het paspoort vast te leggen, maar we zijn het gewend."

Hoe ontstond de samenwerking?
"Het begon toen Prologis een magazijn bouwde in Venlo. Dat bezat al het BREEAM-keurmerk en aan ons de vraag om namens Prologis de subsidie te regelen. Dat beviel. Ze vonden dat we goed meedachten om alles haalbaar te maken. Ons contact werd nóg intensiever nadat we een kerstkaart met informatie over het WELL-gebouw opstuurden - dat kwamen we tegen bij een werkbezoek in Amerika. Dat idee sprak ook Prologis aan. Het inspireerde hen om die manier van werken in hun panden over te nemen. Nu werken we samen aan dit Circular-project -ook met DoepelStrijkers en hun Toolbox."

Hoe verloopt de samenwerking?
"Heel goed. Aan alles bij Prologis valt af te lezen dat men intrinsiek gemotiveerd is om bijzondere gebouwen te produceren. En voor de lange termijn. Een groot verschil met veel andere partijen die puur voor de verkoop gaan. Prologis wil, net als wij, serieuze stappen zetten op het gebied van duurzaamheid. Prologis is dan ook erg toekomstgericht. Ze blijven niet doen wat ze altijd hebben gedaan, maar kijken verder: hoe kunnen ze  verbeteren en waar liggen de kansen?”

Hoe werkt de integrale aanpak van M3E precies?
"Eigenlijk bestaat M3E uit een aantal afzonderlijke bedrijven. Ik ben zelf eigenaar van de afdeling subsidieadvies waarmee we ook keurmerken verzorgen. Dan heb je nog de technische sectie en ook is er een aparte afdeling voor bouwkosten. Ieder onderdeel heeft een eigen directeur. We zijn collega's van elkaar, hebben een gedeelde missie en tegelijkertijd kan iedereen zijn eigen gewicht in de schaal leggen. Aan de ene kant richten we ons op WELL-bouw en aan de andere kant houden we ons ook bezig met  allerlei andere aspecten van duurzaam bouwen. Zo kijken we niet alleen naar het toxische gehalte van materialen, maar ook naar het hergebruik en de circulaire aspecten. Onze kracht is dat we in staat zijn om de dingen samen te voegen en zo betere resultaten te bereiken, op alle vlakken.”

Waar staat Prologis Park Waalwijk DC3 volgens jou voor?
"Als een zeer goed voorbeeld van wat er momenteel in de markt mogelijk is op het gebied van nieuwbouw. En circulariteit. Qua herkomst en cradle to cradle komen we tot 20 a 30 procent. Dat is hoger dan in de traditionele bouw. Met Sander Griffioen van Prologis filosoferen we vaak over volgende te nemen stappen. Zo gebruiken we nu nog staal als dakbalken, maar we zouden ook houten balken kunnen gebruiken. Of houten isolatiemateriaal met een biologische oorsprong in plaats van materiaal dat nu nog gemaakt wordt van, bijvoorbeeld, petroleum."

Nieuwer artikel
Nu geopend - Prologis Essentials Marketplace, voor een snelle start en een vlotte operatie

LATEN WE BEGINNEN

Elke connectie begint met een gesprek. Ons team staat klaar om te helpen.