Prologis is de enige ontwikkelaar van logistiek vastgoed met een eigen researchafdeling. We hebben daardoor een heldere kijk op de kansen van vandaag en de ontwikkelingen van morgen. Ons onderzoek is gebaseerd op een zakelijke noodzaak: supply chains blijven zich razendsnel ontwikkelen. Daarom hebben we een eigen database, als enige in de industrie. Vanuit ons unieke wereldwijde perspectief hebben we ons verder verdiept in de huidige en toekomstige rol van logistiek vastgoed in de supply chain.

In het eerste rapport van deze driedelige serie van onderzoeken stelden we vast dat de opkomst van e-commerce ervoor zorgt dat supply chains dichter bij de consument komen, waardoor de vraag naar duurdere logistieke bedrijfsruimte stijgt.

Het onlangs gepubliceerde tweede rapport gaat in op de vraag of de nieuwe netwerkstrategieën, die voortkomen uit die verschuivende supply chains, houdbaar zijn. Dat blijken ze inderdaad te zijn. De twee belangrijkste redenen daarvoor: e-commerce levert consumenten concrete meerwaarde, en logistiek vastgoed kan waarde scheppen die de kosten sterk overtreft.

We kwamen tot deze conclusies op basis van onze samenwerking met The Sequoia Partnership, een leider op het gebied van onderzoek naar supply chains. We hebben een model ontwikkeld waarmee we de totale kosten van de supply chain kunnen berekenen, maar ook de afzonderlijke onderdelen. Hierdoor is het mogelijk om de balans tussen hogere eisen op het gebied van service en kostenoptimalisatie te evalueren. Daarnaast biedt het model inzicht in de groeiende invloed van e-commerce op de kosten van de belangrijkste componenten van de supply chain: transport, arbeid, retailactiviteiten en logistiek vastgoed.

Op basis van onze analyse kwamen we tot een aantal aanvullende bevindingen die kunnen helpen supply chains en logistieke activiteiten klaar te stomen voor de toekomst:

  1. E-commerce vergroot de strategische focus op de locatiekeuze voor distributiecentra.
  2. Gedecentraliseerde e-fulfilment-distributie is het meest kosteneffectieve model.
  3. Nieuwe e-fulfilment-methodes (zoals click-and-collect) vergroten de logistieke vraag.
  4. Geherstructureerde supply chains vergroten de vraag naar arbeid.

Dirk Sosef, verantwoordelijk voor research & strategy voor Prologis in Europa, licht toe: “De Benelux staat bekend als een ‘gateway’ tot de rest van Europa. Maar het is ook zelf een aanzienlijke markt, waar de supply chains zich uitstrekken tot aan de deur van de consument. Dit rapport onderstreept het belang van de strategische focus op de locatiekeuze voor distributiecentra voor bedrijven in de Benelux. Omdat de locatie van een distributiecentrum kan bijdragen aan hogere serviceniveaus, kortere levertijden en lagere transportkosten – en vaak ook betere toegang biedt tot arbeidskrachten – schept logistiek vastgoed meerwaarde die ver boven de kosten uitstijgt.

DOWNLOAD RAPPORT

LATEN WE BEGINNEN

Elke connectie begint met een gesprek. Ons team staat klaar om te helpen.