Amsterdam (4 juni 2019) – Prologis, leider in logistiek vastgoed, heeft het WELL Certificaat™ Gold behaald voor zijn DC5 logistieke distributiecentrum in Tilburg. Het is de eerste keer dat het International WELL Building Institute™ (IWBI™) een certificering op Gold-niveau toekent aan een volledig uitgerust logistiek gebouw. De faciliteit, met een oppervlak van 25.800 vierkante meter, is een maatwerkproject (build-to-suit) voor Pantos Logistics.

De mens centraal

De speciaal ontwikkelde WELL-norm voor logistieke gebouwen is sterk gericht op een prettige en gezonde werkomgeving. “Het gebouw in Tilburg is meer dan alleen een functionele ruimte,” zegt Arthur van Kooij, hoofd Project Management Northern Europe van Prologis. “Interieur en exterieur zijn als één geheel ontworpen, met gemeenschappelijke voorzieningen voor alle medewerkers. Het effect daarvan voel je direct als je binnenkomt en de ruimte ervaart.”

DC5 werd ontwikkeld in samenwerking met het IWBI. De certificering behelst het integrale project, van ontwerp en bouw tot en met operationele aspecten. De gebruikers kunnen dankzij slimme technologie bijvoorbeeld het verblijfscomfort op hun werkplek regelen. Innovatieve ontwerpconcepten als een groene wand en luchtzuiverende groenzones sluiten fraai aan op het industrieel ontwerp.

“De bouw van Tilburg DC5 was voor ons een ideale manier om het WELL-concept te leren kennen,” zegt Van Kooij. “De verandering naar een meer mensgerichte benadering van logistiek vastgoed is echt een eye-opener, en met de inzichten die we daarmee opdoen gaan we onze gebouwen nog onderscheidender en aantrekkelijker maken.”

Certificeringsprocedure

Gold-certificering betekent dat aan alle WELL-eisen is voldaan, en aan minimaal veertig procent van de optimalisatiefuncties. Gezien de complexiteit van het project kostte de uiteindelijke certificering de nodige tijd en moeite. Erkende WELL-beoordelaars waren drie dagen op locatie om het gebouw, in vol bedrijf, door te lichten. Deze strenge prestatie-georiënteerde beoordeling maakt de certificering door het IWBI tot een gezaghebbend kwaliteitskeurmerk.

“Bedrijfscomplexen zijn belangrijke plekken om de aandacht voor gezondheid en welzijn van werknemers te ondersteunen,” zegt Rick Fedrizzi, topman van het International WELL Building Institute. “Daar kunnen we laten zien hoe bepaalde voorzieningen in werkomgevingen mensen een goed gevoel geven, zodat ze ook goed presteren. Met het behalen van WELL-certificering voor zijn eerste twee gebouwen – eerst Prologis Park Tacoma en nu Tilburg DC5 – demonstreert Prologis het succes van zijn inspanningen voor een positieve bedrijfsomgeving voor zowel medewerkers als bezoekers."

De toekomst van logistiek vastgoed

Prologis gaat deelnemen aan een WELL Portfolio-proeftraject van het IWBI om WELL over de hele vastgoedportefeuille te implementeren. “Kijkend naar de voordelen op het vlak van milieu en maatschappelijk verantwoord ondernemen hoop ik dat een aantal WELL-principes straks standaard zullen worden voor logistiek vastgoed,” zegt Van Kooij. “In Europa werken 150.000 mensen in gebouwen van Prologis. We kunnen grote impact hebben als we werkplekken creëren die onze klanten helpen om op een krappe arbeidsmarkt personeel aan te trekken en te behouden. Uiteindelijk kunnen we zo een positieve bijdrage leveren aan de omgeving waarin we leven en werken.”

Bijzondere aspecten van DC5 in Tilburg

•    Binnen- en buitenkant zijn als een integraal geheel ontworpen, met gemeenschappelijke verblijfsruimtes voor alle medewerkers, zowel van het warehouse als van de kantoren. 
•    Het doordachte ontwerp van gebouw en de inpassing in de landelijke omgeving zorgt voor een prettige werkplek, die zich tot buiten de bedrijfsmuren uitstrekt. De locatie verbindt mensen met elkaar, de natuurlijke omgeving en de lokale gemeenschap. 
•    Innovatieve technologie maakt het gebouw ‘slim’ en biedt meer inzicht in gebruik en efficiency van het gebouw. 
•    Gebruikers kunnen via een smart-wall bepaalde voorzieningen zelf regelen. 
•    Sensors monitoren de luchtkwaliteit en het binnenklimaat.
•    Er is gekozen voor emissiearme, milieuvriendelijke materialen. 
•    Een plantenwand en - bak langs de balustrade van de mezzanine hebben een gunstig effect op de binnensfeer en zorgen voor betere luchtkwaliteit. 
•    Dankzij verlichting met intelligente sensors en biodynamische aansturing voelen mensen zich prettiger en energieker.
•    Ergonomische werkplekken, duidelijke aangegeven looproutes, een uitnodigend trappenhuis en een fietsdeelplan houden medewerkers fit en energiek. 
•    Het buitenterrein is ingericht met groenzones, zitplekken en wandelpaden. 
•    Sport- en ontspanningsruimtes dragen bij aan een gezonde werkomgeving.
 

MEDIA CONTACT

Noord-Europa
België, Nederland, Duitsland, Zweden
Danielle van der Lem, Marketing & Communications Manager NER
+31 20 655 6638
[email protected]
Amsterdam, Nederland

OmnicomPublicRelationsGroup
Eline Badoux
+31 (0)6 4410 4008
[email protected]

Nieuwer persbericht
Global 100 Most Sustainable Corporations in the World List: Prologis uitgeroepen tot Top Real Estate Company

LATEN WE BEGINNEN

Elke connectie begint met een gesprek. Ons team staat klaar om te helpen.