Kans
Prologis zet sterk in op duurzaamheid; daarom speelt herontwikkeling een belangrijke rol in onze portefeuille. Herontwikkeling schept nieuwe ruimte met minimale impact op de omgeving. Er wordt geen nieuwe grond geclaimd; verontreinigingen worden opgeruimd en het terrein krijgt een nieuwe bestemming. Prologis Park Moissy 2 in Frankrijk is daar een goed voorbeeld van. Het perceel was voorheen in eigendom van de PSA-groep. De autofabrikant gebruikte het complex als opslaglocatie voor reserve-onderdelen en Prologis kreeg de kans het over te nemen.

Uitdaging
De meeste bestaande gebouwen moesten worden gesloopt om ruimte te maken voor hoogwaardige logistieke bebouwing. Beton, metalen en andere materialen werden gerecycled, hergebruikt in nieuwe gebouwen of verkocht aan gespecialiseerde partijen. Infrastructuur en bomen werden gehandhaafd. Verder was aanleg van een stormwaterbeheersysteem noodzakelijk om het gemeentelijke rioleringssysteem te ontlasten en het grondwaterniveau niet te verstoren.

Oplossing
Prologis Park Moissy 2 ligt bij de stad Moissy-Cramayel in de regio Seine-et-Marne, iets ten zuiden van Parijs, en omvat nu drie gebouwen: een build-to-suit pand van 70.000 vierkante meter dat in februari 2017 in gebruik werd genomen door discounter Action, een gerenoveerd gebouw met 65.000 vierkante meter vloeroppervlak dat is verhuurd aan logistieke dienstverlener Transalliance en een build-to-suit project in aanbouw van 56.000 vierkante meter. Bij volledige bezetting zal het park straks bestaan uit vier of vijf gebouwen met een gezamenlijk hoogwaardig (Class-A) logistiek gebruiksoppervlak van 240.000 vierkante meter, in het hart van de driehoek die wordt gevormd door de ringweg La Francilienne en de snelwegen A5a en A5b.

Het ontwikkelingsteam koos voor een integrale aanpak om de impact van het nieuwe bedrijventerrein op de natuurlijke omgeving tot een minimum te beperken. Prologis bracht samen met het wateragentschap Seine-Normandië de gevolgen van stormen in kaart. Het team definieerde twee doelen om die gevolgen beheersbaar te maken: maximale opname van stormwater binnen de parkgrenzen en reiniging van het stormwater door filtering alvorens het in de bodem te laten dringen. Prologis implementeerde een beheersysteem dat stormwater doorleidt naar sloten en ecologische bergingsbassins in de buurt van waterwerende oppervlakken, zoals wegen en parkeerplaatsen, om daarmee overloop van het rioolstelsel te helpen voorkomen. Verder draagt toepassing van diverse infiltratiesystemen bij aan een fraaier landschap, wat zeer gewaardeerd wordt door klanten en omwonenden.

Ook biodiversiteit speelde een belangrijke rol in het project. Prologis is lid van de Conseil International Biodiversité et Immobilier (CIBI), een organisatie die zich sterk maakt voor stedelijke biodiversiteit. Prologis Park Moissy 2 verbetert de omgeving door onder meer plaatsing van bijenkorven en inrichting van schuilplaatsen voor diverse lokale diersoorten, en door een ecovriendelijke landschapsinrichting op basis van CIBI-criteria.

Les
Prologis deed in het herontwikkelingsproject op Moissy 2 belangrijke nieuwe inzichten en ervaringen op. Vooral de maatregelen op het gebied van stormwaterbeheer leverden belangrijke nieuwe expertise op. Prologis investeert in toenemende mate in herontwikkelingsprojecten. Daarbij kijken we bij ieder project hoe we onze klanten kunnen helpen met innovatieve, efficiënte en verantwoorde oplossingen.

LATEN WE BEGINNEN

Elke connectie begint met een gesprek. Ons team staat klaar om te helpen.