WELL Building feature - warehouse planten

 

Kans
Prologis streeft ernaar een goed corporate citizen te zijn door haar milieu-impact te minimaliseren, haar werknemers goed te behandelen en de resultaten voor stakeholders te maximaliseren. Onze focus op het welzijn van de medewerkers (van onze klanten) binnen onze distributiefaciliteiten sluit aan bij onze eigen duurzaamheids- en bedrijfsdoelstellingen. Het helpt onze klanten ook om personeel aan te trekken én te behouden, juist door het comfort van de werkplek aan te pakken. Als onderdeel van onze inspanning ondersteunt Prologis het International WELL Building Institute (IWBI). Dit doet Prologis om de juiste richtlijnen voor WELL-certificering in de logistieke vastgoedsector te definiëren. Het pilotproject in Tilburg moet bijdragen aan de ontwikkeling van een standaard voor de gezondheid en het welzijn van werknemers die in distributiecentra werken. Gezien de omvang en reikwijdte van onze eigen bedrijfsactiviteiten, hebben we de mogelijkheid om voorop te lopen bij het duurzaam plannen, ontwerpen en bouwen van onze gebouwen.

Uitdaging
Bij Prologis weten we dat onze gebouwen impact hebben op de omgeving waarin ze zich bevinden en op de mensen die de distributiecentra werken. We ontwerpen en ontwikkelen daarom alle nieuwe gebouwen met als doel ze te certificeren met erkende duurzaamheidbeoordelingssystemen. We upgraden ook bestaande gebouwen met LED-verlichting, realiseren cool roofs en waterbesparende oplossingen. Om de groeiende belangstelling van onze klanten voor duurzaamheid aan te pakken, integreren we duurzame ontwerpkenmerken, zoals dakramen en lichtbeukvensters, cool roofs en gerecyclede en lokaal geproduceerde bouwmaterialen, in zowel nieuwe als bestaande gebouwen. Veel van deze bouwkenmerken dragen ook bij aan de gezondheid en het welzijn van werknemers. Daarom doen we het WELL-pilotproject.

WELL Building feature - narrowcasting
 

De WELL Building Standard™ richt zich op zeven categorieën bouwprestaties: lucht, water, voeding, licht, fitness, comfort en geest. De WELL Building Standard™ is opgezet voor Delos, een wellnessbedrijf voor onroerend goed en technologie, en wordt beheerd door IWBI. Het is gecertificeerd door Green Business Certification Inc. WELL is tot op heden voornamelijk toegepast op kantoorgebouwen en woonwijken. Het WELL-pilotproject in Tilburg is de eerste in relatie tot logistiek vastgoed. Onze samenwerking met IWBI maakt deel uit van ons streven duurzaam te ontwikkelen op een manier dat het bijdraagt aan de gezondheid en het welzijn van de werknemers van onze klanten.

WELL Building feature - recreatie voorzieningen
 

Oplossing
Prologis Park Tilburg ligt in een van de snelst groeiende logistieke regio’s van Nederland. Die groei heeft vooral te maken met de nabijheid van grote logistieke hubs als Antwerpen en Rotterdam. Het park ligt op het bedrijventerrein Vossenberg West 2 en beslaat ongeveer 365.000 vierkante meter. E-commercespeler Coolblue en de Koreaanse dienstverlener Pantos Logistics huren bedrijfsruimte op het park.

Met DC5, een distributiecentrum van 23.000 vierkante meter dat door Pantos Logistics wordt gehuurd, startte Prologis het pilotproject. Prologis werkte samen met startup hello energy om te investeren in de ontwikkeling van een geavanceerd realtime klimaatbewakingssysteem. Dit zorgt voor lagere energiekosten en laat zich preciezer regelen dan een centraal systeem. Verschillende sensoren zijn in het pand geïnstalleerd waardoor het ‘smart’ is en meer inzichten biedt als het gaat het gebruik en om efficiencies. Daarnaast is de gevel van het distributiecentrum voorzien van grote glasoppervlakken, ook op mezzanineniveau. Samen met speciale lichtsystemen zorgt dit voor maximale toetreding van daglicht en comfort. Met design agency Doepelstrijkers is het interieur van het magazijn zo ontworpen dat het meerdere groenzones omvat en een aangename werkomgeving creëert. Een geavanceerd ventilatiesysteem is aangebracht voor een beter binnenklimaat, en specifieke materialen zijn gebruikt om de akoestiek binnen de distributiefaciliteit te optimaliseren.

Met het ontwerpen van logistiek vastgoed op basis van WELL-normen ontwikkelde Prologis belangrijke nieuwe expertise op het gebied van gezondheid en welzijn.

Wilt u meer weten over onze WELL-pilot of over andere duurzame ontwikkelingen, neem dan contact op met Arthur van Kooij, hoofd projectmanagement Noord-Europa voor Prologis.

Lees meer over duurzame ontwikkeling bij Prologis Benelux.

LATEN WE BEGINNEN

Elke connectie begint met een gesprek. Ons team staat klaar om te helpen.