Wat is het belangrijkste bedrijfsmiddel van een logistieke faciliteit? Veel exploitanten van logistiek vastgoed zijn het erover eens dat het de mensen zijn die er werken. In Europa werken meer dan 150.000 mensen in gebouwen van Prologis en hun werkomgeving is belangrijker dan ooit. Ontwikkelingen in de beroepsbevolking zijn van grote invloed op het wervings- en vestigingsbeleid, en behoud van goed personeel wordt steeds lastiger.

Hoe kunnen eigenaren van logistiek vastgoed hun klanten helpen om goede mensen aan te trekken, op te leiden en te behouden? Het onderzoeksteam van Prologis ziet vier oplossingen:

1. Betere transportverbindingen

Werknemers vinden korte reistijden en comfortabel vervoer belangrijk. Verbeteringsmaatregelen variëren van aanleg van fietspaden en het aanbieden van shuttlebussen tot mobiele apps om carpoolen of autodelen te bevorderen.

2. Meer en betere voorzieningen

Goede bedrijfsvoorzieningen zijn essentieel om personeel te werven en te behouden, zeker bij stijgende opleidingsniveaus. Bedrijven kunnen zich bijvoorbeeld onderscheiden met een gevarieerd en gezond aanbod kantinevoedsel, prettige verblijfs- en recreatiezones en diverse ondersteunende voorzieningen.

3. Commitment aan loopbaanmogelijkheden en de logistieke community

Nieuwsbrieven, narrow-castingschermen en evenementen, zoals voetbaltoernooien, creëren loyaliteit, verbondenheid en teamspirit. Stages voor logistiek-studenten op bachelor- en masterniveau tonen commitment aan toekomstige generaties.

4. Verbetering van de verblijfskwaliteit van gebouwen

Basiscomponent van een prettige en gezonde werkomgeving is verblijfscomfort. De meeste investeringen op dit vlak zijn gericht op het gebouw zelf, zoals verlichting (vooral LED), goede ventilatie en meer aandacht voor veiligheid.

Prologis stelt zich ten doel klanten te helpen met het werven, opleiden en binden van loyaal personeel. Daarom investeren we in tal van initiatieven op logistieke parken en vrijstaande distributiecentra door heel Europa. “Een goed voorbeeld van investeringen die ten goede komen aan de werknemer is Prologis Park Tilburg DC5, een distributiecentrum dat is gebouwd volgens de WELL Building Standard,” zegt Dirk Sosef, Vice President Research & Strategy van Prologis Europe. “De WELL Building Standard kijkt naar zeven mens-georiënteerde factoren die de prestaties van een gebouw bepalen: lucht, water, voeding, licht, fitness, comfort en geest. Een werkomgeving die daarop is afgestemd helpt onze klanten om zich te positioneren als een goede, aantrekkelijke werkgever.”

Prologis spant zich op veel locaties door heel Europa voor klanten in om medewerkers aan te trekken en te behouden. Dat doen we bijvoorbeeld door toegang tot een breed assortiment kwaliteitsvoedsel aan te bieden. Zo kunnen werknemers in Venlo voor hun lunch terecht bij speciale foodtrucks. In het Duitse Unna kunnen werknemers tijdens pauzes een verse wafel bestellen. We hebben op een logistiek park in Hongarije barbecueplaatsen ingericht, en in Italië hebben we voor koffiebars gezorgd. Sportvoorzieningen zijn een beproefd middel om het hoofd leeg te maken. We bieden daarom op een aantal parken toegang tot fitnessruimtes en voorzieningen voor onder meer voetbal en basketbal. Verder hebben we op een park in Slowakije speciale voorzieningen getroffen voor vrachtwagenchauffeurs, zoals een hotel, een restaurant en douchegelegenheid.

Meer weten over personeelsbehoud? Lees dan onze white paper.

Nieuwer artikel
De binnenkant telt – logistieke werkomgeving wordt steeds mensgerichter

LATEN WE BEGINNEN

Elke connectie begint met een gesprek. Ons team staat klaar om te helpen.