Begin vorig jaar is het laatste kavel van Prologis Fokker Logistics Park in gebruik genomen, waardoor het bedrijvenpark volledig bezet is. Een mooie aanleiding om de rijke historie van het terrein en de totstandkoming van het logistieke bedrijvenpark uiteen te zetten met een nieuwe documentaire.  

Foto-onderschrift: Ga terug in de tijd en bekijk in deze documentaire de rijke historie en totstandkoming van het Prologis Fokker Logistics Park. 

Het Prologis Fokker Logistics Park is een goed beveiligd logistiek bedrijvenpark, een van de weinige private bedrijventerreinen in Europa met een directe verbinding tot een luchthaven. Het park kent een bijzonder rijke geschiedenis: waar nu verschillende logistieke bedrijven gevestigd zijn vanwege de gunstige ligging, werden begin vorige eeuw de befaamde Fokker-vliegtuigen gefabriceerd. Marijn van den Heuvel, Director Capital Deployment & Leasing bij Prologis: “Dit bedrijventerrein kent zo’n interessante geschiedenis en zoveel mooie verhalen, dat wilden we graag vastleggen in een documentaire met de mensen die daar onderdeel van waren, en delen met de wereld.” 

Fokker airplanes flying in the sky
Fokker vliegtuigen, begin 20e eeuw


Historie in vogelvlucht
De documentaire toont in vogelvlucht de geschiedenis van het terrein: van de drooglegging van de Haarlemmermeer, het begin van Schiphol, het succes en het faillissement van Fokker tot de totstandkoming van het Fokker Logistics Park. Pieter van der Neut en Fred van der Valk, beide parkbeheerder en oud-werknemer van Fokker, geven een kijkje in het verleden. Van der Neut: “Het Fokker-terrein was een dorpje op zich, met een bedrijfswinkel, een huisarts, een tandarts en nog meer faciliteiten”. Na het faillissement in 1996 werden de voormalige hangars verhuurd aan allerhande bedrijven. Van der Valk: “Toen de hallen leeg waren, werden ze verhuurd aan partijen die een bijzondere bestemming hadden. Je kon het zo gek niet bedenken. Zo vonden hier modeshows plaats van Hans Ubbink, de Fashionweek en Holiday on Ice.”

Ontwikkeling Prologis Fokker Logistics Park
Begin jaren 2000 kwam het besef dat het terrein de ideale plek was voor logistieke doeleinden, en begon de herontwikkeling tot het huidige Fokker Logistics Park. Henk Folmer, oud-werknemer Prologis: “In een proces van een aantal jaren hebben we het industriële terrein stap voor stap herontwikkeld en omgevormd tot een hoogwaardig logistiek park.” Op het Prologis Fokker Logistics Park werken vandaag de dag ongeveer 2.500 mensen bij 45 verschillende bedrijven.

Aerieal view of Fokker terrain
Fokker terrein, 1998                                                       
Fokker logistics park aerial view
Fokker Logistics Park, 2024
Ouder artikel
Prologis ontwikkelt met Breda DC4 een natuur-inclusief warehouse

LATEN WE BEGINNEN

Elke connectie begint met een gesprek. Ons team staat klaar om te helpen.