Prologis Europa deelt haar activiteiten voor het vierde kwartaal en het volledige jaar 2023. Deze samenvatting bevat de belangrijkste operationele kengetallen en een aantal opvallende prestaties en mijlpalen.

Ben Bannatyne, President Prologis Europa:

“We sloten het vierde kwartaal van 2023 af met een solide pijplijn, een gezonde opleving in ontwikkelingen en een leegstandsniveau ruim onder het marktgemiddelde. Gezien de huidige omstandigheden blijft de vraag naar kwaliteit en duurzame warehouseruimte groot, vooral in dichtbevolkte landen als Groot-Brittannië, Nederland en Duitsland. In alle Europese markten blijven we gefocust op het succes van onze klanten en bieden we oplossingen via ons toonaangevende Essentials platform, ons strategische portfolio en het beste team in de branche.”  

Jessica Pilkes, Head of Portfolio Operations Noord-Europa:

“Ook afgelopen jaar zagen we een gelijkmatige groei in de vraag naar hoogwaardige logistieke ruimte. Zo hebben we een aantal mooie nieuwe verhuurdeals gesloten op onze locaties in Eindhoven, Veghel en Almere, en zijn we verschillende nieuwe ontwikkelingen gestart, zoals in Breda. Met onze oplossingen via ons Essentials platform spelen we in op de behoeftes van onze klanten en anticiperen we op de snel veranderende eisen van de markt. Een ander hoogtepunt van afgelopen jaar is het eerste Zero Carbon Certificaat ter wereld voor een logistiek gebouw dat we hebben ontvangen voor Prologis Park Eindhoven DC4. Naast dat we hier allemaal zeer trots op zijn, kenmerkt dit ceritificaat het grote belang dat we hechten aan duurzame innovatie.” 

Operationele prestaties – Q4 en heel 2023 (Europa):

 • Totale portefeuille: 22,5 miljoen vierkante meter*
 • Verhuurd oppervlak Q4: 637.075 vierkante meter**:
  • 160.796 vierkante meter nieuwe huurcontracten
  • 476.279 vierkante meter vernieuwde contracten
 • Bezetting Q4: 97,7%
 • Huurwijziging Q4: 34,4%**
 • Huurwijziging 2023: 27,3%**

* inclusief exploitatie, ontwikkeling, aangehouden voor verkoop, overig en VAA/VAC

** op basis van datum contractondertekening

Hoogtepunten verhuurdeals Q4 2023:

 • 20.217 vierkante meter op Prologis Park Veghel DC2, in Nederland
 • 30.501 vierkante meter op Prologis Park Coventry DC10, voor IFCO Systems in het Verenigd Koninkrijk.
 • 21.868 vierkante meter op Prologis Park Plessis Pate DC1, voor Alive Events in Frankrijk.
 • 19.779 vierkante meter op Prologis Park Dabrowa DC1C, voor BCUBE Poland Services Sp.z o.o. in Polen 
 • 13.823 vierkante meter op Prologis Park Moissy, voor EXPERIS France in Frankrijk.

Investeringen – Q4 en heel 2023:

Nieuwe projecten:

 • In het vierde kwartaal zijn nieuwe projecten gestart met een totaal netto verhuurbaar oppervlak van 137.833 vierkante meter, in Tsjechië, Polen, Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk, waarvan 55,6% build-to-suit betreft. 
 • Over heel 2023 werden 26 nieuwe projecten gestart, met een totaal netto verhuurbaar oppervlak van 356.545 vierkante meter, waarvan 60,3% build-to-suit betreft.

Toelichting van Ben Bannatyne, President van Prologis Europa:

De afgelopen twaalf maanden hebben onze Prologis Essentials activiteiten in toenemende mate gezorgd voor belangrijke continuïteit voor de operationele behoeften van onze klanten. We begrijpen dat lokale vereisten zoals vergunningen steeds meer gekoppeld zijn aan de ESG-visie en meetbare sociale impact. Daarom blijven we onze oplossingen op het gebied van bedrijfsvoering, energie + duurzaamheid, mobiliteit en personeelsbestand verder ontwikkelen om te kunnen anticiperen op de toekomst. Op het gebied van energie sloten we het jaar bijvoorbeeld met een hoogtepunt af: we realiseerden 500 megawatt aan zonne-energieopwekking en batterijopslag – de helft van onze doelstelling om in 2025 1 gigawatt te realiseren. Hiermee zijn we goed op weg om onze doelstelling zelfs te overtreffen. 

Bericht van Eva van der Pluijm-Kok, Vice President Research & Strategy van Prologis Europa

Prologis Research heeft zeven supply chain-voorspellingen voor 2024 gepresenteerd. Wij verwachten dat 2024 een jaar zal zijn met een gezonde groei van de vraag, een beperkt aanbod, technologische evolutie van logistieke faciliteiten en een kentering in de cyclus van de kapitaalmarkten. 

Onze verwachtingen voor 2024: 

 1. Gezien de grote groei van het haven- en vrachtwagenverkeer, is de verwachting dat de wereldwijde recessie in het vrachtvervoer zal omslaan.
 2. De bouwcrisis zal nog intensiever worden, waarbij het aantal startende bouwprojecten wereldwijd het laagste niveau zal bereiken sinds de financiële crisis in 2008. 
 3. Latijns-Amerika heeft een recordvraag gekend en deze zal zich in 2024 voortzetten, vooral in Mexico nu de nearshore-productiecapaciteit online komt.
 4. De netto-absorptie in China zal het op een na hoogste niveau ooit bereiken, wat helpt om het overtollige aanbod van de afgelopen jaren weg te werken.
 5. Technologie, vooral kunstmatige intelligentie, zal de energievereisten in logistieke faciliteiten verhogen, en zal warehouse-eigenaren stimuleren om de zonne-energiecapaciteit te verdubbelen.
 6. Door rentedalingen zal de private equity-vastgoedfinanciering in 2024 verdubbelen.
 7. Bewegingen van de cap rates zullen omkeren, terwijl de expansie zich naar Azië verplaatst.

Lees hier het volledige rapport.

GROUNDBREAKERS 2024 in Londen

In 2024 zal ons thought leadership event, GROUNDBREAKERS, voor het eerst plaatsvinden in Europa! In Londen, in oktober, zullen leiders en experts uit heel Europa samenkomen voor discussies over innovaties op het gebied van duurzame energie, AI en de supply chain. Schrijf u in op een mailinglijst en ontvang updates over dit event. 


Additionele bronnen en inzichten:

Nieuwer artikel
2023 Prologis Logistics Rent Index: Solide wereldwijde huurstijging en nieuwe locaties

LATEN WE BEGINNEN

Elke connectie begint met een gesprek. Ons team staat klaar om te helpen.